Pollo in umido con le olive – Kip met olijven

Dit recept is eenvoudig te bereiden maar vraagt een beetje aandacht, ook al omdat er niet veel ingrediënten worden gebruikt.  Deze moeten wel van de beste kwaliteit zijn om een topresultaat te bereiken.  Zorg dus voor een goede kip bij een betrouwbare poelier, ga op zoek naar taggiasca olijven, en gebruik een mooie, droge witte wijn die je ook gaat drinken bij het gerecht. Als bijgerecht bijvoorbeeld een frisse groene salade, met een eenvoudige vinaigrette en lekker brood.  “In umido” verwijst overigens naar de bereidingswijze, namelijk met vocht, in dit geval wijn.  Het is belangrijk dat de wijn geleidelijk wordt toegevoegd. Het stelselmatig bevochtigen met een beetje wijn gedurende de ganse bereidingstijd voegt “lagen” toe van smaak.  Vergelijk het een beetje met een risotto bereiding, waarbij de bouillon ook niet in één keer wordt toegevoegd (hoewel daar de meningen over verdeeld zijn, maar dat is een ander verhaal).

Ingrediënten 

  • 1 kip van topkwaliteit, in 8 stukken verdeeld
  • fijngehakte odori, bestaande uit ui, selder, wortel en bladpeterselie (ongeveer 2 eetlepels van elk), een teentje knoflook en een takje rozemarijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • ongeveer 3 dl droge witte wijn, van een uitstekende kwaliteit
  • ongeveer 100 gram taggiasca olijven met pit, uitgelekt

Bereiding

In een ruime braadpan de kip rondom mooi bruin bakken in de olijfolie.  Kruiden met peper en zout.  Het vuur lager draaien, de odori toevoegen en vijf minuten laten zweten.   Dan een klein glaasje wijn toevoegen, en laten verdampen.  Opnieuw wijn toevoegen en laten verdampen.  Hiermee doorgaan tot alle wijn opgebruikt is en de kip gaar is (ongeveer 40 minuten).  De laatste 10 minuten de olijven toevoegen en laten meesudderen.

Op het einde van de bereiding moeten er enkele lepels saus overblijven in de pan.  Deze saus is bijzonder geconcentreerd en bijna stroperig.  Eventueel nog verder op smaak brengen met peper en zout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s