Cenci – gefrituurde koekjes

Voordat binnenkort de vastenperiode begint, is er nog het afscheid van het vlees (carne levamen) te vieren: carnevale of karnaval.

In heel Italia wordt er ter gelegenheid van karnaval een zoet deeg gefrituurd, nastri delle suore, letterlijk “nonnenlintjes”  Naargelang de regio zijn er verschillende benamingen: chiacchiere (di suora), sfrappole, frappe, bugie, galani, lattughe, crostoli, en in Toscana cenci of castagnole.  Cenci betekent zoveel als lappen stof, “vodden”.  Of er een verband is met de Limburgse “nonnevotten“?

Ingrediënten

 • 200 gram bloem
 • 20 gram boter
 • 20 gram suiker
 • 1 eetlepel grappa
 • 1 ei
 • snuifje zout
 • geraspte schil van een sinaasappel (of citroen)
 • 1 1/2 theelepel vanilleextract
 • 3 tot 4 eetlepels melk
 • bloemsuiker

Bereiding

De bloem, boter, suiker, grappa, het ei, zout, sinaasappelschil en vanilleextract tot een deeg kneden. Voeg net voldoende melk toe tot het deeg stevig genoeg is om uitgerold te worden. Dek af met een doek, en laat een uurtje of twee rusten.

Verdeel het deeg in 4 stukken en haal deze door de pastamachine, net zoals voor gewoon pastadeeg.  Stop bij de voorlaatste stand.  Heb je geen pastamachine, gebruik dan een deegroller om het deeg dun uit te rollen.  Snij het deeg in repen van ongeveer 15 cm lang en 4 centimeter breed, en leg er een eenvoudige knoop in.  Frituur ze (bij voorkeur in olijfolie, maar arachide- of zonnebloemolie is ook goed) tot ze goudgeel en krokant zijn.  Laat ze afkoelen op absorberend papier, en bestrooi ze dan met bloemsuiker.

Opmerkingen

 • de grappa en de lange rusttijd van het deeg zijn essentieel want hierdoor komt er een gisting op gang die ervoor zorgt dat de cenci luchtig en krokant worden.  De grappa kan vervangen worden door rum of cognac.
 • in sommige regio’s wordt het deeg in rechthoeken gesneden waar men dan twee sneetjes in maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s