Spaghettini con le arselle – spaghetti met schelpen

Het correcte Italiaanse woord voor arselle is telline.  Arselle is Toscaans dialect, en in Viareggio spreekt men van nicchiTelline zijn niet hetzelfde als vongole (venusschelpen) of vongole verace (tapijtschelpen).  De juiste Nederlandse benaming voor arsella is zaagschelp.  Arselle leven in het zand, in de vloedlijn van de zee.  Ze bevatten dan ook steeds een flinke hoeveelheid zand.  Het is daarom nodig om ze na aankoop een tijd te bewaren in gezouten water.  Onderin de kom leg je een omgedraaid soepbord.  De arselle zullen proberen onder het soepbord te kruipen, en spelen hierbij het zand kwijt.  Spoel ze daarna nog enkele malen grondig onder stromend water.

Ingrediënten

  • 1 kilogram arselle (of vongole)
  • 350 gram spaghettini van de allerbeste, artisanale kwaliteit
  • handvol bladpeterselie
  • 1 knoflookteentje
  • Spaans pepertje/peperoncino: hoeveelheid afhankelijk van de scherpte van het pepertje en persoonlijke smaak; in het gerecht mag er maar een zweem van merkbaar zijn, en het mag absoluut niet te pikant zijn
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vergine, bij voorkeur Lucca DOP of een 100% taggiasca van de Riviera Ligure di Ponente)
  • 1 glas droge witte wijn, vanzelfsprekend van een zeer goede kwaliteit

Bereiding

In een grote pan de fijngehakte knoflook 1 minuutje fruiten in de olijfolie.  Het pepertje toevoegen en de arselle.  Met het deksel op de pan 3 minuten laten koken.  Dan de witte wijn toevoegen en nog 5 minuten laten koken.  Ondertussen de spaghettini koken, en afgieten als de pasta nog niet volledig gaar is.  Bij de arselle voegen, en de gehakte bladpeterselie er onder mengen.  Nog een minuutje op het vuur laten tot de pasta volledig al dente is.

Onmiddellijk opdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s