Panzanella – broodsalade

Toscanen houden van hun – meestal zoutloos – brood, en het wordt dan ook niet weggegooid als het oud en hard wordt. Ze hebben allerlei recepten bedacht om het brood alsnog te gebruiken, en deze Toscaanse broodsalade is een van de makkelijkste en meest populaire.

Omdat het zo’n eenvoudig recept is, moeten de ingrediënten wel van topkwaliteit zijn. Probeer een ambachtelijk witbrood te vinden, en laat enkele sneden hard worden. Vers brood roosteren om het snel hard te krijgen is niet aan te raden.

Er zijn ook recepten waar nog vele andere ingrediënten worden toegevoegd. Komkommer komt vaak voor en is een smakelijke aanvulling voor wie er van houdt. In de Garfagnana streek kent men de panzanelle del prete, waar olijven, hardgekookte eieren, tonijn en ansjovis wordt toegevoegd, en soms zelfs kaas of ham in blokjes. Je krijgt dan een rijke salade die ideaal is als lunch op een zomerse dag.

Ingrediënten

  • 400 gram hard brood
  • 4 mooie, rijpe tomaten, eventueel ontveld, in grove stukken gesneden
  • 2 rode uien, geschild en in halve ringen gesneden
  • flink wat basilicum, in reepjes gescheurd
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 5 eetlepels topkwaliteit Toscaanse olijfolie extra vergine

Bereiding

Scheur het brood in stukken en laat het enkele minuten weken in koud water. Druk vervolgens het water eruit en doe het in een slakom. Voeg de tomaten en de ui toe, breng op smaak met peper en zout en meng grondig. De helft van de olijfolie en de basilicum toevoegen, en nogmaals mengen. Zet minstens een half uur op een koele plek zodat de smaken kunnen intrekken.

Net voor het opdienen de resterende olijfolie en de azijn toevoegen en nog eens grondig mengen. Eventueel afwerken met een paar blaadjes basilicum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s