Minestrone d’inverno – Winterse bonensoep

Minestrone betekent letterlijk “grote soep”. Veel winterse groenten en witte bonen maken dit tot een volledige maaltijd. Deze soep is tevens de basis voor de bekende Toscaanse “ribolitta“: de rest van de soep die de dag nadien wordt opgewarmd onder toevoeging van brood en veel olijfolie.

Hieronder staat de vegetarische versie van het gerecht. Wie wil kan wat spek of pancetta toevoegen aan de groenten bij het begin van het recept (of een varkenshammetje bij de bonen: voeg het vlees dan toe aan de soep). Indien er vocht moet worden toegevoegd gebruik dan wat vleesbouillon.

Ingrediënten

 • 250 gram gedroogde witte bonen, bereid zoals in dit recept
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 1 ui
 • 4 takken bleekselder
 • 2 wortelen
 • 45 gram tomatenconcentraat
 • blaadjes van 15 stengels bladpeterselie
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 450 gram palmkool (cavolo nero) of boerenkool
 • 450 gram groene kool (cavolo verza)
 • 2 grote aardappelen, vastkokend

Bereiding

De ui, selder en wortelen in blokjes snijden, en gedurende 10 minuten fruiten in de olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog 5 minuten sudderen. Voeg dan de bonen toe met hun kookvocht, breng op smaak met peper, zout en de tijm. Laat nog 15 minuten verder garen. Snijd ondertussen de palm- en groene kool in reepjes, en de aardappelen in blokjes. Goed wassen onder koud stromend water, en dan bij de soep doen. Laat 45 minuten sudderen op een zacht vuur. Indien de soep te dik wordt wat groentebouillon of water toevoegen.

Serveer met extra olijfolie en eventueel versgemalen zwarte peper (geen parmezaanse kaas!).

Wie wil kan nog een stuk geroosterd brood in het soepbord leggen, eventueel ingewreven met wat knoflook. Dan is het wel geen minestrone meer, maar een zuppa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s