Bucatini alla carbonara

Dit recept is oorspronkelijk uit Lazio afkomstig, maar is nu overal populair. Over de herkomst van de benaming zijn er uiteraard weer veel theorieën, maar zekerheid is er niet. Dat is ook niet zo belangrijk, het smaakt nu eenmaal heel lekker.

De term guanciale wordt voor alle wangvlees gebruikt, maar hier bedoelt men varkenskinnebak. Het is vetter en minder sterk smakend dan pancetta.

Ingrediënten

  • 300 gram bucatini
  • 150 gram guanciale (of pancetta), in blokjes gesneden
  • 2 eieren
  • 30 gram Parmigiano-Reggiano of Grana Padano
  • 30 gram Pecorino Romano
  • zwarte peper en zout

Bereiding

De eieren loskloppen en er de kaas en veel, vers gemalen zwarte peper doorroeren.  De guanciale zachtjes bakken in een pan gedurende een vijftal minuten – niet krokant laten worden (als de guanciale vet genoeg is moet er geen olie toegevoegd worden, zoniet een eetlepel olijfolie toevoegen).  De pasta al dente koken in gezouten water, afgieten en met veel aanhangend water bij de guanciale in de pan doen.  Van het vuur nemen, het kaas-eiermengsel erdoor roeren en in een voorverwarmde schaal doen.  Nog een beetje extra zwarte peper toevoegen en onmiddellijk serveren. Extra geraspte kaas is overbodig.

Opmerkingen:

  • Nooit room toevoegen aan een carbonara;
  • Zorg dat de eieren niet te warm worden, of je krijgt pasta met roerei;
  • Soms wordt een combinatie gebruikt van hele eieren en eierdooiers;
  • In plaats van bucatini kun je ook spaghetti gebruiken

Wijntip: traditioneel een witte wijn zoals een Frascati (Lazio), een Vermentino (Liguria of Sardegna) of een Verdicchio uit de Marche; maar ook een rode wijn zoals bv. Nebbiolo delle Langhe, of een Barbera d’Asti zou moeten kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s