La scarpaccia salata – Courgettentaart

Dit is nu nog eens een origineel Toscaans recept dat niet in alle boeken voorkomt. Het is dan ook zeer plaatselijk, namelijk Camaiore voor de hartige versie, Viareggio voor de zoete versie.

Bijgaand recept is voor de hartige versie, die ik tijdens mijn vakantie voorgeschoteld kreeg in het restaurant Puccini in het dorpje Celle de’ Puccini (waar de ouders van Puccini woonden, en nu een klein museumpje staat), als onderdeel van een antipasto misto.

Ingrediënten

  • 2 kleine courgettes, in zeer dunne schijfjes gesneden
  • 1 kleine ui of sjalotje, gesnipperd
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 5 courgettebloemen, in reepjes gesneden (optioneel)
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels bloem

Bereiding

De courgetteschijfjes bestrooien met grof zeezout en een uurtje laten staan.  Dit onttrekt vocht uit de courgettes, dat overigens wel mee gebruikt wordt.  Met de bloem en de eieren een glad beslag roeren.  Op smaak brengen met peper en zout.  De courgetteschijfjes en de andere ingrediënten onder het beslag mengen.  Eventueel een beetje koud water of bloem toevoegen om de juiste consistentie te krijgen (ongeveer pannenkoekendeeg).

Beslag in een ovenvorm gieten van ongeveer 30 cm doorsnede.  Bestrooi met nog een beetje extra zeezout en olijfolie, en bak gedurende 35 minuten in een oven van 180°C.

De scarpaccia moet dun zijn, krokant en goudgeel.  Serveer warm of lauw, met een koel glas witte wijn, prosecco of Champagne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s