Skip to content


Minestra di cozze – Mosselsoep

De meeste Italiaanse soepen op basis van mosselen zijn zuppe (dus met geroosterd brood in het bord), en hebben bijna altijd peperoncini (Spaanse pepertjes) en tomaten als ingrediënt.  Dit is een versie zonder brood (en dus een minestra) en zonder pepertjes.  Ik geef hier een variant waarin ook tomaat voorkomt, maar buiten het seizoen kan deze gerust worden weggelaten.  Een eventuele vervanger is venkel, die fijngesneden dan samen met de selder en prei wordt aangestoofd.

November en december zijn nog uitstekende mosselmaanden.  De traditie wil dat maanden die eindigen op een “r” (en dus niet die waarin een “r” voorkomt!) de beste mosselmaanden zijn. Dat zijn er dus maar 4, in tegenstelling tot 8 met een “r” (er wordt wel eens gezegd dat het Frans voor 8 “r” de basis vormde voor het woord huitre).

Ingrediënten

1 kg mosselen
2 dl droge witte wijn
5 dl visfumet
1 stengel witte selder
1 ui
1 prei
1 wortel
2 teentjes knoflook
2 tomaten gepeld en ontpit
1 bouquet garni (tijm, laurier en peterseliestengels)
olijfolie
peper
zout
saffraandraadjes

Kook de schoongemaakte mosselen met 1 dl witte wijn. Haal de gekookte mosselen uit de schelp en zeef het kookvocht. Snijd de prei, witte selder en wortel in julienne. Hak de ui, knoflook en tomaten fijn. Fruit prei, selder, wortel en ui in olijfolie onder voortdurend roeren. Voeg de knoflook, de tomaten, de visfumet, het mosselvocht, de rest van de witte wijn en het bouquet garni toe. Laat alles tien minuten pruttelen. Doe de saffraandraadjes in de soep en laat alles nog een half uurtje trekken. Op smaak brengen met zout en peper. Warm de mosselen even door in de soep, en verdeel over vier borden.

Posted in primi, Recepten.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.