Skip to content


Saltimbocca alla romana – Kalfslapjes met salie en prosciutto

 

Dit is een klassieker uit Lazio, en zoals de naam al aangeeft, meer specifiek uit Rome.

In sommige recepten worden de vleeslapjes ook opgerold, maar dan krijg je eigenlijk involtini, of braciole.  Meestal is de vulling dan iets rijker, zoals bijvoorbeeld bij de Ligurische tomaxelles, en wordt het vlees in een (tomaten)saus bereid. Ook hier is de regionale keuken weer een bron van spraakverwarring en hevige discussies hoe het eigenlijk moet.

Saltimbocca (spring-in-de-mond) is een eenvoudig, snel te bereiden gerecht, net zoals bijvoorbeeld de Lombardische piccata.

Ingrediënten

  • 12 dunne, kleine kalfsoester, totaal ongeveer 500 gram
  • 12 plakjes prosciutto, ongeveer 125 gram
  • 12 verse salieblaadjes
  • bloem
  • 30 g boter
  • 1,25 dl droge witte wijn

Bestrooi het vlees met een beetje zout en peper. Snijd de plakken prosciutto even groot als de kalfsoesters. Leg een sneetje prosciutto en een salieblaadje op elk stuk kalfsvlees en prik vast met een tandenstoker (zie foto).

Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties met de prosciuttokant boven gedurende 3 à 4 minuten of tot het kalfsvlees net gaar is. Haal het vlees uit de pan en houd het warm (onder aluminiumfolie of in de warmhoudoven).

Draai het vuur wat hoger, blus de pan af met de witte wijn en breng aan de kook. Schraap alle aanbaksels los, en laat koken tot bijna al het vocht verdampt is. Giet de saus over het kalfsvlees en dien op.

Ga eens op zoek naar de fruitige, witte Fiano di Avellino wijn om hier bij te serveren.

Posted in carne, klassiekers, secondi.

Tagged with , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.