Skip to content


Bagnèt verd – Salsa verde alla piemontese

Foto: Flickr

Deze saus wordt traditioneel geserveerd bij bollito misto, en ook bij tomini kaasjes.  De bagnèt verd (zoals deze saus in het dialect van Piemonte heet) past ook goed bij een schaal gemarineerde mosselen (in plaats van de eenvoudigere peterseliesaus), bij carne cruda, en is ook zeer lekker met gezouten ansjovisfilets.

Ingrediënten

  • 100 gram platte peterselie
  • 3 gezouten ansjovisjes, of 5 ansjovisjes op olie
  • een beetje vers broodkruim van een witte boterham
  • 1 lepel rodewijnazijn
  • 1 eetlepel kappertjes, afgespoeld
  • 1 knoflookteentje
  • een tiental lepels olijfolie (extra vergine)

De steeltjes verwijderen van de peterselie, en de blaadjes wassen en goed afdrogen.  Met de mezzaluna of groot koksmes de peterselie, ansjovisjes, knoflook, kappertjes en broodkruim fijnhakken.  Azijn toevoegen, en dan bij beetje bij beetje de olijfolie toevoegen tot de gewenste consistentie is verkregen: een dikke, vloeibare en gladde saus.  Maak de saus bij voorkeur een dag voor het gebruik.

Optionele ingrediënten zijn hardgekookte eierdooiers en opgelegde augurken.

Posted in Recepten.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.