Skip to content


Piccata al limone – Kalfslapjes met citroen

Doorheen heel Italië is de scaloppina (van het Franse woord escalope) zeer populair. En daar zijn goede redenen voor: het is snel klaar, en een klein stukje vlees lijkt veel groter, omdat het flinterdun wordt geklopt met een vleeshamer. Traditioneel is de scaloppina van kalfsvlees, maar tegenwoordig is varken, kip en kalkoen even populair.

Piccata is een typisch gerecht uit Lombardia. Het onderscheid met de scaloppina is dat de ingrediënten veel nauwer gedefinieerd zijn. Als je hiervan afwijkt krijg je misschien een lekkere scaloppina, maar je kunt dan niet meer spreken van een piccata.

Voor een piccata is het essentieel dat er kalfsvlees wordt gebruikt, dat gebloemd wordt en dan gebakken in echte boter. Er wordt een snel sausje bij gemaakt op basis van citroen of Marsala, dat wordt afgewerkt met een beetje gehakte bladpeterselie.

De Marsala kan vervangen worden door droge witte wijn, en soms wordt de wijn gecombineerd met de citroen (zoals in ons recept). Heel af en toe wordt zelfs een lepeltje bouillon toegevoegd om de saus nog smakelijker te maken.

Naar Italiaanse traditie, uiteraard geen pasta bij dit hoofdgerecht!  Champignons, sperzieboontjes of gestoomde aardappeltjes passen hier uitstekend bij, evenals een eenvoudige salade.

Ingrediënten

  • 500 gram flinterdun gesneden kalfsvlees (laat uw slager dit met de machine afsnijden van een kalfsgebraad)
  • bloem
  • 3 eetlepels boter
  • 5 eetlepels droge witte wijn
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie

Kruid de stukjes kalfsvlees met peper en zout en haal ze door de bloem. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het kalfsvlees toe, en bak het aan beide zijden tot het mooi bruin is. Haal het vlees uit de pan, en voeg dan de witte wijn toe. Laat inkoken, en voeg dan het citroensap toe. Roer goed, en laat even sudderen. Voeg de peterselie toe evenals het vlees en laat nog even doorwarmen. Serveer onmiddellijk.

Posted in carne, Cucinone, klassiekers, secondi.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.