Skip to content


Pesce in guazzetto e fagioli – Vis met bonen en tomaten

guazzetto

De Italiaans term guazzetto zou je best kunnen omschrijven als een soepje waar meestal tomaten in voorkomen.  In dit soepje worden dan andere ingrediënten gaargekookt.  Meestal gaat het om vis of schaal-en schelpdieren, alhoewel kikkers ook een populair gerecht is in sommige streken. Als er verschillende soorten vis en/of schaal-en schelpdieren wordt gebruikt, verwijst de term meestal naar een vissoep (vooral in het zuiden van Italië, in andere regio’s spreekt men dan van een brodetto of zuppa di pesce).

In dit gerecht beperken we ons tot één soort vis, en voegen er cannellini bonen aan toe, om zo een smakelijk, licht hoofdgerecht te bereiden, waarbij de guazzetto meer als saus dan als soep fungeert. De witte bonen combineren perfect met de tomaten, en maken er een volwaardig gerecht van. Het stuk geroosterd brood is optioneel, en is afgeleid van de tradtionele zuppa di pesce. Gebruik een stevige witte vis, zoals kabeljauw of zeebaars.
Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • flinke snuif peperoncino, of een half Spaans pepertje, gesnipperd
  • 400 gram kerstomaatjes, gewassen en gehalveerd
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 200 gram gedroogde cannellini bonen, gekookt (zie dit recept voor de basisbereiding om bonen te koken)
  • een handvol blaadjes van platte peterselie, gehakt
  • 800 gram filet van stevige witvis
  • 4 sneetjes brood, geroosterd
  • een citroen in vieren verdeeld

Bereiding

Verwarm de olie in een grote pan. Doe er  de knoflook, peperoncino, tomaten en de witte wijn bij, en laat ongeveer 10 minuten sudderen, of tot de tomaten gaar zijn.Voeg dan de gekookte witte bonen toe (zonder hun kookvocht), evenals de peterselie. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, en breng dan op smaak met peper en zout.

Kruid de vis met peper en zout, en leg deze dan bovenop de guazzetto (het bonen-tomatenmengsel) in de pan. Dek af en laat net zo lang pruttelen tot de vis gaar is. Dit hangt af van de dikte van de vis, dus test regelmatig.

Leg een geroosterd stuk brood in een groot diep bord. Schep hier een vierde van de saus over, en leg hier een stuk visfilet op. Serveer onmiddellijk en geef er een partje citroen bij.

Posted in pesce, secondi.

Tagged with , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.