Skip to content


Risotto sol d’agosto – Risotto met tomaten

RisottoPomodoro

Dit recept komt uit het standaardwerk over de Toscaanse keuken van Giovanni Righi Parenti: “La cucina Toscana”. Bij warm weer denk je niet zo direct aan een risotto, En dat is jammer, want veel ingrediënten die in de lente en zomer beschikbaar zijn, passen er uitstekend bij (denk maar aan asperges bijvoorbeeld).  Het hoogtepunt van het tomatenseizoen valt samen met het warmste weer van het jaar: augustus. En daar verwijst de Italiaanse titel dan ook naar: risotto met zongerijpte tomaten.

Zoals de meeste risotti is ook deze makkelijk te bereiden.  Als je nog een beetje onwennig tegenover risotti staat, kun je er best nog even de basisbeginselen op nalezen.
Ingrediënten

 • 1 ui, gesnipperd
 • 300 g Carnaroli rijst
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 dl rode wijn (een jonge Chianti is uitstekend)
 • 4 rijpe tomaten, ontveld, de meeste zaadjes verwijderd, en in stukjes gesneden
 • 1 liter bouillon van een goede kwaliteit (bij voorkeur kippenbouillon)
 • flink wat basilicumblaadjes, gesnipperd
 • 4 eetlepels geraspte Parmigiano-Reggiano of Pecorino

Verwarm de olie in een pan met zware bodem, en fruit hierin de ui aan.  Voeg de rijst toe en laat deze ongeveer 2 minuten bakken.  Voeg dan de rode wijn toe, en roer met een houten lepel tot de wijn volledig is opgenomen. Ongeveer 3/4de van de tomaten toevoegen en onder de rijst mengen. Breng op smaak met peper en zout. Dan mag de warme bouillon er bij, Roer één keer, en laat dan zonder deksel ongeveer 15 minuten sudderen op een laag vuurtje. Op dat moment moet de bouillon zijn opgenomen door de rijst, terwijl de korrels nog een lekkere beet hebben.  Haal de pan van het vuur, roer er de resterende tomaten, de basilicum en de kaas door, zet het deksel op de pan en laat nog een minuutje staan.  Serveer onmiddellijk.

Hier past een jonge Chianti uitstekend bij.

Posted in primi, risotto.

Tagged with , .


4 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Charlotte says

  Ik heb de risotto vandaag gemaakt met de helft van de ingredienten en Arborio rijst,
  Na 15 minuten (zonder deksel terwijl in het basisrecept staat met deksel) vond ik de rijst lekker beetgaar maar veel te vochtig nog. Dus de pit nog zeker 5 minuten hoog gezet voordat ik de laatste tomaat blokjes en de parmezaanse kaas heb toegevoegd. Toen vond ik hem wel goed en de smaak was uitstekend. Aan de vorige reacties te zien hadden zij dit probleem niet.

  • cucinone says

   Charlotte,
   bedankt voor je reactie! Risotto maken is nu eenmaal geen exacte wetenschap, en kooktijden kunnen wel eens variëren. Wat ik vaak doe in deze bereidingsmethode is minder vocht toevoegen dan voorgeschreven, en na een minuutje of 10 kijken of er extra vocht nodig is. Je moet er wel naar streven dat je rijst beetgaar is op het moment dat het vocht is opgenomen.
   Je hebt dit alleszins goed opgelost, en het doet me plezier dat de smaak uiteindelijk beviel. Een tweede en derde poging zal het resultaat alleen maar doen verbeteren.
   Succes ermee verder!

 2. Thomas De Trogh says

  Heerlijk! Ik heb het recept zojuist uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat ik me precies in Italië zelf waande.
  Hebt u misschien ook een recept voor risotto met zeevruchten en/of inktvis? Die twee wil ik zeer graag eens combineren.

 3. Catherine dewinter says

  En wij kunnen het weten! Inderdaad, Risotto met tomaten is overheerlijk! Dirk heeft het deze week bij ons gemaakt, voor 6 volwassenen en 8 kinderen (die het overigens zéér lekker vonden). Merci hé Dirk!Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.