Skip to content


Coccoli – Gefrituurd brooddeeg

coccoli

Coccoli betekent letterlijk verwende baby’s.  De naam van dit gerechtje heeft daar echter niets mee te maken.  De naam verwijst naar de vorm van de kegels van de Italiaanse cipres. Coccoli is de naam die gebruikt wordt in Firenze.  In andere streken van Toscana worden andere benamingen gebruikt zoals panzerotti, panzanella, ficattole, quarti fritti of meer algemeen pasta fritta.

Coccoli worden geserveerd als onderdeel van een antipasto misto, en smaken prima bij een assortiment salumi. Het gerecht is de eenvoud zelf: stukjes brooddeeg worden gefrituurd in hete olijfolie, bestrooid met zout en opgediend.  Het brooddeeg is wel iets anders dan het klassieke brooddeeg van Toscane: er wordt immers zowel zout als melk toegevoegd.  Soms wordt er ook nog een ei aan toegevoegd. Het brooddeeg is met andere woorden veel rijker dan het normale brooddeeg.

Als je zelf regelmatig brood bakt is het een kleine moeite om dit receptje uit te proberen.  Het loont echter wel de moeite om eens specifiek een brooddeeg te maken.

Ingrediënten

 • 300 g bloem
 • 20 g verse gist
 • 40 g boter of reuzel
 • klein glaasje melk
 • 10 g zout

Bereid een klassiek brooddeeg met de bovenstaande ingrediënten, vorm in een bal en laat enkele uren rusten.  Rol kleine balletjes van het brooddeeg, en laat deze nog een uurtje rijzen, afgedekt met een handdoek. Frituur ze dan hete (olijf-)olie (170°C). Laat uitlekken, bestrooi met extra zout en dien warm op.  Laat ze niet te lang bakken, want dan worden ze taai.

Posted in antipasto.

Tagged with , .


3 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Katinka says

  Weet iemand hoelang ze gefrituurd moeten worden? Wat wordt verstaan onder ‘niet te lang’? Dat is heel rekbaar!

 2. Jacqueline de Goeij-van Dooren, Amsterdam says

  Net terug van een vakantie in Italie ben ik op zoek gegaan naar dit recept en… gevonden. Wij hebben deze antipasta mista gegeten in Bologna. De eigenaar van het restaurant aan via Miramonte prees het gerecht aan. De combinatie was als volgt: coccoli, een plateau met vleeswaar (salumi, mortadelle, bacon en prosciutto), griekse yoghurt, schaaltje met koude groenten (pepperoni en uien in olio, artisjokken en olijven).

  Ik ga het recept volgende week uitproberen.

 3. pauline says

  mooi recept; dit heb ik een keer in italie tijdens een broodfeest gegeten; heb het geprobeerd met pizzadeeg na te maken, dat is ook lekker maar ik ben blij dat ik nu gevonden heb hoe het gemaakt moet wordenSome HTML is OK

or, reply to this post via trackback.