Skip to content


Spaghetti al pomodoro crudo – Spaghetti met “tomatensalade”

Crudo betekent letterlijk rauw, dus dit is een pasta met “rauwe” tomaten. Een gerecht kun je het bijna niet noemen, want het is buitengewoon makkelijk en snel te maken. In feite maken we een simpele salade van verse tomaten en olijfolie, laten deze een uurtje marineren, en mengen hier dan de spaghetti onder.  

Kwaliteit van de ingrediënten is hier het belangrijkste: een artisanale pasta (bv. Martelli), rijpe, smakelijke tomaten (cuore di bue is een goede keuze) en de beste olijfolie die je kan vinden (of betalen).

Ingrediënten

 • 300 gram artisanale spaghetti
 • 3 tomaten
 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
 • verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
 • zout en versgemalen zwarte peper
 
Bereiding
 
Verwijder de harde kern, het sap en de pitjes van de tomaten, en snij ze in blokjes. Doe alles in een grote kom, voeg 1 eetlepel olijfolie toe, de basilicumblaadjes, zout en versgemalen zwarte peper. Laat minstens een uurtje marineren (niet in de koelkast).
Kook de spaghetti al dente in ruim, gezouten water, en giet af.  Voeg toe aan de tomatensalade, en meng goed onder mekaar.  Basilicumblaadjes in stukjes scheuren en er ook bijdoen.  Nog afwerken met de resterende olijfolie, en onmiddellijk serveren.

Posted in pasta, Recepten.

Tagged with , .


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. cucinone says

  Great post Terry, thanks for sharing! Garlic is a natural match with tomatoes, so according to taste can be a good addition.
  One thing I pointed out in the recipe is the importance of using artisan pasta, which has a rougher surface (bronze instead of teflon), which helps the rather thin sauce cling to the pasta. And obviously the quality of the tomatoes is paramount, as you stressed in your post.

 2. Terry B says

  Please excuse the comment in English, but I love salsa crudas. They’re nice summery dishes, aren’t they? You might like a version I make with basil and garlic, Tomato Basil Salsa Cruda with Pasta.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.