Skip to content


Polpettine di ricotta e spinaci – Spinazie en ricotta balletjes

De combinatie van ricotta en spinazie is een klassieker in de Italiaanse keuken.  Het mengsel wordt meestal op smaak gebracht met nootmuskaat en geraspte Parmigiano-Reggiano, en gebruikt als vulling voor ravioli (ravioli di magro), en wordt ook wel gekookt (ravioli nudi).  De klassieke begeleider is dan een sausje van gesmolten boter en salie, en nog wat extra kaas. Ook hartige pannenkoekjes (crespelle) worden er wel eens mee gevuld, bedekt met een bechamelsaus en dan gegratineerd in de oven.

In dit recept wordt het mengsel tot balletjes gerold, die dan worden gepaneerd en gefrituurd.  Een mooie toevoeging voor elke antipasto misto.

Ingrediënten

 • 450 gr ricotta
 • 450 gr gekookte spinazie, afgekoeld, en alle vocht eruitgeknepen
 • 60 gr Parmigiano-Reggiano of Grana kaas, geraspt
 • 2 eetlepels broodkruim
 • nootmuskaat
 • peper en zout
 • 4 eetlepels melk
 • 1 ei
 • bloem
 • broodkruim
Hak de spinazie fijn, en meng deze onder de ricotta met een vork.  Voeg de kaas en de 2 eetlepels broodkruim toe.  Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak van dit mengsel 20 mooie ronde balletjes.
Klop het ei los met de melk en een beetje zout.  Rol de balletjes door de bloem, dan door het losgeklopte ei, en tenslotte door het broodkruim, zodat ze mooi gepaneerd zijn.  Frituur in hete olijfolie (180°C) tot ze mooi goudbruin zijn (ongeveer 4 minuten).  Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer heet.

Posted in antipasto.

Tagged with , , , .


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Bar says

  Oehhii dat ga ik een keer proberen…klinkt heerlijk!

 2. Joan Nova says

  Bravo. Looks molto bene.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.