Skip to content


Penne con radicchio, pancetta e aceto balsamico – Penne met radicchio, pancetta en balsamico azijn

Dit is één van de vele pastarecepten waarbij het maken van de saus evenveel tijd in beslag neemt als het koken van de pasta.

Radicchio is tegenwoordig vrij makkelijk te krijgen.  Meestal vind je dan de radicchio rosso di Chioggia.  Als je radicchio rosso di Treviso kan krijgen, gebruik die dan.  Als je helemaal geen radicchio in de buurt hebt, of je wil eens variëren, kun je ook witloof gebruiken.

De toevoeging van de aceto balsamico heeft alleen maar zin als je de echte gebruikt: een aceto balsamico tradizionale di Modena.  Deze is peperduur (reken op zo’n 80€ voor een flesje van 1 dl), en moeilijk te verkrijgen, maar je hebt er maar heel weinig van nodig, en de smaak is onvergelijkbaar met commerciële balsamico.

Ingrediënten

  • 300 gram penne of andere korte pasta
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 kleine sjalotten, gesnipperd
  • 100 gram pancetta
  • 200 gram radicchio, in dunne reepjes gesneden
  • 4 eetlepels boter
  • 4 eetlepels Parmigiano-Reggiano, geraspt
  • 2 eetlepels aceto balsamico tradizionale di Modena
 
Breng de pasta aan de kook in ruim gezouten water, en bereid ondertussen de saus.  Verhit de olijfolie in een pan, en voeg de sjalotten en pancetta toe.  Fruit gedurende 5 minuten, en voeg dan de radicchio toe. Bak verder tot de radicchio geslonken is. Giet de pasta af, en roer deze door de saus.  Schep de boter en de kaas erdoor, en lepel er tenslotte de balsamico over.
 
Serveer onmiddellijk.
 

Posted in pasta, primi, Recepten.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.