Skip to content


Gran farro garfagnino – Soep van farro graan en bonen

Dit is een relatief gemakkelijk te bereiden, hartige wintersoep, afkomstig uit de Garfagnana streek in de buurt van Lucca.  Hier wordt nog volop farro (tweekoorn) geteeld, die trouwens een I.G.P. label heeft gekregen.  Deze farro moet niet geweekt worden en vraagt een relatief korte kooktijd.

Het is niet makkelijk om farro te vinden in België of Nederland, en eigenlijk kun je farro ook niet echt vervangen.  Spelt is niet hetzelfde als farro, maar lijkt er wel op.  Eventueel kan je hiermee experimenteren, maar hou rekening met veel langere kooktijden.

Ondertussen is farro online verkrijgbaar, klik hier voor meer informatie.

 

Ingrediënten

voor de bonen:

 • 400 gr gedroogde borlotti of cannellini bonen, of een combinatie van beide
 • 2 blaadjes salie
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 knoflookteentjes

voor de soep:

 • 250 gram farro
 • 1 wortel, fijngehakt
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 takjes selder, fijngehakt
 • 2 knoflookteentjes
 • takje rozemarijn
 • 2 blaadjes salie
 • 150 gram pancetta, in blokjes gesneden
 • 200 gram tomaat uit blik, fijngehakt
 
voor de afwerking:
 
 • 1 snede geroosterd brood per persoon
 • olijfolie van het nieuwe seizoen, van de allerbeste kwaliteit
 • versgemalen zwarte peper
 
Week de bonen een nacht in koud water.  Giet het water weg en spoel de bonen af. Voeg vers water toe tot de bonen enkele centimeters onder staan. Breng langzaam aan de kook, voeg een eetlepel olijfolie, de knoflook en de salie toe, en kook ongeveer 45 minuten op een zeer zacht vuurtje, tot de bonen gaar zijn. Controleer regelmatig, de kooktijd zal afhangen van de ouderdom van de bonen.  Draai de bonen met hun kookvocht door de roerzeef. 
 
Fruit ondertussen de gehakte groenten, de kruiden en de pancetta aan in de olijfolie. Voeg na tien minuten de gepureerde bonen toe, de tomaten en een liter water.  Breng op smaak met peper en zout, breng zachtjes aan de kook, en voeg de farro toe.  Laat zo’n 45 minuten sudderen, tot ook de farro gaar is. Indien de soep te dik uitvalt kan je gewoon nog een beetje water toevoegen.
 
Leg een snede geroosterd brood in een groot soepbord.  Voeg de soep toe, en werk af met olijfolie en peper.
 

Posted in primi, Recepten.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.