Skip to content


Cavolo nero con le fette – Bruschetta met palmkool

Cavolo nero (letterlijk zwarte kool) heeft als juiste Nederlande benaming palmkool. Palmkool is een bladkool, dat wil zeggen dat er geen krop gevormd wordt. De donkergroene bladeren groeien aan een dikke steel en krullen naar buiten, waardoor ze een beetje aan een palm doen denken. Deze wintergroente is zeer populair in Toscana, waar ze voorkomt in echte klassiekers, zoals cavolo nero con le fettela ribollita en zuppa frantoiana.  Palmkool kan eventueel vervangen worden door boerenkool, de bladeren van snijbiet of in uiterste nood spinazie.

cavolo.jpg

Una fetta betekent letterlijk “een snede”, waarbij hier uiteraard een snede brood wordt bedoeld.  Als je een snede brood insmeert met olie, krijg je “gesmeerd brood”, ofwel fett’unta, de Toscaanse benaming voor bruschetta.

Een ander essentieel ingrediënt voor dit receptje is olijfolie, bij voorkeur versgeperste van het nieuwe seizoen.  In heel wat gerechten wordt cavolo nero en versgeperste olijfolie gecombineerd, omdat ze in dezelfde periode beschikbaar zijn (ergens vanaf november).

Ingrediënten

  • 1 struikje palmkool, de nerven verwijderd en in grote stukken gesneden
  • 1 kleine witte ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 4 dikke sneden brood van een goede kwaliteit
  • olijfolie
  • peper en zout
 
Breng een grote pan water aan de kook en voeg een eetlepel zout toe.  Kook hierin de palmkool beetgaar (kan tot een uur duren) en laat dan uitlekken in een zeef boven een kom.  Bewaar het kookvocht.
 
Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de ui gedurende 5 minuten.  Voeg de palmkool toe en twee eetlepels van het kookvocht.  Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en bak nog 2 minuten.  Voeg indien nodig nog wat kookvocht toe. 
 
Rooster ondertussen de sneden brood, en wrijf ze in met de in twee gesneden knoflookteentjes.  Verdeel het mengsel over het brood, en voeg nog flink wat olijfolie toe en eventueel nog wat peper.
Variant: wie wil kan nog pancetta aan het recept toevoegen.  Bak samen met de ui in blokjes gesneden pancetta bruin.  Je kan ook sneetjes pancetta uitbakken (in een pan of in de oven) en deze aan het einde van de bereiding op de palmkool leggen.
 
Wijntip: serveer hierbij een mooie Chianti, bv. een Lamole di Lamole, of een Castello di Ama.
 
 

Posted in antipasto, Recepten.

Tagged with , , , .


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Continuing the Discussion

  1. Cavolo nero - Nina's dinners & more linked to this post on januari 27, 2012

    […] Bruschetta met cavolo nero […]Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.