Skip to content


Val d’Orcia

Na twee weken in de Garfagna en Versilia streek ben ik toegekomen in de Val d’Orcia, zo’n 210 km ten zuiden van Lucca. Montichiello is een goede uitvalsbasis voor bezoeken aan Montalcino, Pienza en Montepulciano, om maar de bekendste plaatsen te noemen.
Pienza is bekend van de pecorino kazen en de hoofdstraat is bezaaid met kaas- en delicatessewinkels.
Ik at in een lokaal restaurant een uitstekende pici all’aglione. Pici is de lokale pasta, een soort dikke spaghetti, die met de hand wordt gemaakt, en zonder toevoeging van eieren. De saus is gebaseerd op knoflook, tomaten en peperoncini. Een delicatesse!
In Montalcino at ik een echte klassieker, de pappa al pomodoro. Dit is een soep op basis van oud brood en tomaten. In Vineria Le Potazzine, in het centrum van Montalcino, dat bij het gelijknamige wijnhuis hoort, dronk ik een Brunello van het huis van het uitstekende jaar 2003. Daarna proefde ik een Col d’Orcia van 1993. Mijn – niet helemaal onschuldige – vraag of beide wijnen van dezelfde soort druiven werden gemaakt werd door een Antonio Banderas look alike weggelachen.
Om een idee van de prijzen te geven: een 2002 kost 23€ en een 2003 28€. Los van het huidige debacle blijft Brunello overigens een topwijn.
De komende 5 dagen staat Montepulciano nog op het programma en nog vele andere zaken die de Val d’Orcia te bieden heeft.

Posted in Cucinone, tuscany.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.