Skip to content


Spaghetti con sugo di pomodoro fresco – Pasta met tomatensaus

Niets is zo Italiaans als pasta met tomatensaus. Maar dat betekent niet dat een lekkere tomatensaus een vanzelfsprekendheid is. De bereiding op zich is absoluut niet moeilijk, het enige probleem is lekkere tomaten te vinden.  Welke tomaten je ook koopt – inclusief “smaaktomaten” – de echte, zongerijpte smaak vind je niet terug.  En dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de meeste tomaten uit de serre komen, maar ook met de keuze van de soort.  Deze zijn namelijk geteeld met het oog op kleur, vorm en bestendigheid tegen transport en opslag.  En dit alles ten koste van de smaak.

Wie denkt dat elke tomaat in Italië superieur is, komt van een kale reis thuis.  Het merendeel van de tomaten in Italiaanse supermarkten is afkomstig van Nederland.  De in Italië gekweekte tomaten zijn overigens merkelijk duurder.  Maar als je geluk hebt, of je kent iemand, dan vind je nog wel eens tomaten die smaken zoals het hoort, en die je kunt eten als een appel.  Gewoon in bijten en smullen maar.

De meeste pastasauzen houden geen rekening met de inferieure kwaliteit van de tomaat, of gaan er standaard van uit dat je beter Italiaanse tomaten uit blik gebruikt, zoals de San Marzano.

Na flink wat uitproberen, zijn we er toch in geslaagd om een meer dan acceptabele tomatensaus te creëren, die mijlenver verwijderd is van hetgeen er in potjes beschikbaar is, maar toch vertrekt van de tomaten die je in de supermarkt koopt. Het geheim van de saus schuilt in het roosteren van de tomaten in de oven: hierdoor wordt de smaak flink geaccentueerd en veel intenser.  De saus kan gebruikt worden als basis, en verder verrijkt met verse kruiden zoals basilicum, of opgekrikt met peperoncini.  Je kunt er ook enkele scampi in gaarstoven, of serveren bij een geroosterd konijn.  En als je er gekookte cannellinibonen doorroert heb je fagioli all’uccelletto. Kortom, oneindig veel manieren om er verder op te borduren.  Maar vooral, als eenvoudige tomatensaus bij pasta, comfort food van de bovenste plank!

Ingrediënten:

  • 250 gram cocktailtrostomaten bijvoorbeeld Tasty Tom
  • wit van een 5-tal voorjaarsuitjes, gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • versgemalen zwarte peper
  • grof zeezout
  • een laurierblaadje
  • enkele takjes tijm
  • een snuifje gedroogde origano
Snij de tomaatjes in twee en leg ze naast mekaar in een ovenschotel,  Voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de voorjaarsuitjes, roer goed om en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Laat even afkoelen, verwijder het laurierblaadje en de takjes tijm.  Draai alles door een roerzeef: dit is belangrijk: geen blender of andere keukenapparaten, alleen een passe-vite. (overigens een Belgische uitvinding) zorgt er voor dat de velletjes en pitten worden tegengehouden.  Bij een blender worden deze mee in de saus gedraaid hetgeen een zekere bitterheid oplevert.  En we willen juist de natuurlijke zoetheid van de tomaten accentueren.
Ondertussen stoven we de uitjes aan in een lepel olijfolie, zonder ze te laten kleuren (pakweg 5 minuten).  Voeg de gepureerde tomaten toe, en laat nog 5 minuten sudderen.  Proef of er nog peper en zout moet worden toegevoegd.
De saus is nu klaar en kan zo geserveerd worden met pasta, of verder worden verrijkt met andere ingrediënten: probeer zeker eens wat verse basilicum.
Eventueel kan een beetje geraspte Parmigiano-Reggiano worden toegevoegd.
Wie dit te veel werk vindt en een snellere tomatensaus wil maken, kan altijd terecht bij deze Italiaanse oma.

Posted in klassiekers, pasta, Recepten.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.