Skip to content


Pollo al mattone – kip in een terra cotta pot

Dit gerecht wordt meestal vertaald als “kip onder (of met) een baksteen”.  Dit verwijst naar de bereidingswijze waarbij een kip wordt platgedrukt, en dan gegrild. Een steen die op de kip wordt gelegd zorgt ervoor dat ze platgedrukt blijft tijdens het grillen.  De kip is hierdoor veel sneller gaar en blijft ook sappiger. Maar een mattone is ook een terra cotta pot, die speciaal voor deze bereiding werd bedacht, en waardoor de kip ook op het fornuis kan bereid worden.  Ook hier wordt de kip eerst zo voorbereid dat ze volledig plat is.  Daarna gaat ze in het voorverwarmde onderste gedeelte van de mattone, en het zware bovenstuk wordt er op gelegd, en fungeert zo als “steen”.

 Ingrediënten

  • 1 kip, van de beste kwailiteit die je kan vinden
  • 1 theelepel olijfolie
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel gehakte rozemarijnblaadjes
  • 1 citroen (optioneel)
 
Laat de poelier de kip voorbereiden: het borstbeen en de ruggegraat moet eruit, zodat de kip volledig kan worden platgedrukt.  Bekijk deze video als je het zelf wil doen, of om uit te leggen aan de poelier wat je bedoelt.
 

 

 

Wrijf het onderste gedeelte van de mattone in met de olijfolie. Verwarm de beide delen van de mattone op het gasvuur, en gebruik hierbij een vlamverdeler.  De mattone moet zeer heet zijn, dit duurt ongeveer 15 minuten. Strooi wat zout op de bodem van de mattone, leg hier de kip op en kruid met peper, zout en de rozemarijn.  Leg het bovenste zware gedeelte van de mattone op de kip, en laat 40 minuten op het vuur staan.  Draai de kip enkele keren om tijdens de braadtijd. Serveer met partjes citroen.

  

Posted in carne, Recepten, secondi.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.