Skip to content


Peperoni arrostiti con capperi – geroosterde paprika’s met kappertjes

Geroosterde paprika’s zijn een heel smakelijke en populaire antipasto.  Het grillen in de oven (of op een barbecue) geeft een zoete smaak aan de paprika’s, en omdat het velletje verwijderd wordt zijn ze licht verteerbaar.  Als contrast voor het zoete van de paprika’s wordt meestal een zout element toegevoegd, in dit geval kappertjes.  Een prima alternatief is gezouten ansjovisjes.  Zowel de kappertjes als de ansjovisjes moeten vooraf wel van overtollig zout worden ontdaan.

De paprika’s kunnen eventueel geserveerd worden op crostini of op een bruschetta.

In Italië zijn de beste paprika’s afkomstig van Carmagnola in Piemonte, maar die worden hier niet geïmporteerd.  De Spanjaarden prijzen zich -terecht- gelukkig met hun pimiento del piquillo de Lodosa, die je hier (soms) wel in bokaal vindt.  Deze zijn een prima alternatief voor wie de paprika’s liever niet zelf klaarmaakt: laat de opgelegde paprika’s uitlekken, en marineer ze op dezelfde manier.

Ingrediënten

  • 2 rode of gele paprika’s (groene paprika’s hebben een onrijpe, nogal bittere smaak, en zijn te vermijden)
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 5 grote basilicumbladeren, in reepjes gescheurd
  • 2 eetlepels kappertjes op zout, afgespoeld
  • beetje versgemalen zwarte peper

Rooster de paprika’s in een op maximum voorverwarmde oven gedurende 35 minuten.  Draai ze af en toe om, zodat alle kanten zwart geblakerd zijn. Laat een beetje afkoelen, trek de velletjes er met de hand af,  en verwijder de steel, de zaden en zaadlijsten.  Snijd in reepjes van zo’n 3 centimeter breed.  Leg de paprikareepjes op een schaal.

Doe alle andere ingrediënten in een schoteltje en roer goed door mekaar.  Bedek de paprikareepjes met dit mengsel en laat minstens twee uren marineren op kamertemperatuur alvorens te serveren.


Posted in antipasto, Recepten.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.