Skip to content


Fagioli col tonno e cipolle – Salade van witte bonen en tonijn

Toscanen worden wel eens mangiafagioli genoemd, boneneters.   En het is waar dat ze een grote voorliefde voor bonen hebben.  Ze worden verwerkt in soepen, gecombineerd met pasta of als bijgerecht gegeven bij een vleesgerecht. Heel populair is ook deze salade van koude witte bonen met tonijn uit blik en rode ui.  De ingrediënten moeten van topkwaliteit zijn en een correcte bereiding is nodig om de magie van dit eenvoudige recept naar voor te brengen.

Dit betekent in eerste instantie een goede kwaliteit bonen die vers bereid worden. Bonen uit blik zijn uit den boze. Het gerecht kan evenwel uitstekend bereid worden met gedroogde bonen. Meestal wordt hiervoor de cannellini variëteit  gebruikt, alhoewel elke stad in Toscana wel zjn eigen, specifieke soort kent.  Deze zijn echter zeer moeilijk of niet te vinden.  Als je ooit Lucca bezoekt, moet je beslist eens bij La bottega di Prospero langsgaan om bonen in te kopen.

Bonen werden vroeger nog wel eens klaargemaakt in een fles (fagioli al fiasco), die dan in een hoekje van een smeulend haardvuur werd gezet.  Het stro van de Chianti fles werd gebruikt om de fles min of meer af te dichten.  Tegenwoordig kun je nog steeds speciaal voor dit doel ontworpen flessen kopen.

Ook de tonijn moet van eerste kwaliteit zijn: bij voorkeur ventresca, opgelegd in een goede kwaliteit olijfolie.

De olijfolie waar de salade mee wordt aangemaakt moet een extra vergine zijn met een DOP erkenning, en bij voorkeur afkomstig van een gereputeerd domein.  Een olie afkomstig van Lucca (bv. Fubbiano of Matraja) zou ideaal zijn, maar een andere Toscaanse is ook prima, evenals een Ligurische gemaakt van de taggiasca olijf.

Ingrediënten voor de basisbereiding van de bonen

 • 250 gram gedroogde cannellini bonen
 • 4 blaadjes salie
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
Doe de bonen in een grote pot en bedek ze ruim met koud water.  Laat ze minstens 12 uur weken.  De bonen slorpen een groot gedeelte van het water op en krijgen zo hun vorm terug.  Giet de bonen af, en zet ze opnieuw onder water.  Voeg de overige ingrediënten toe en breng langzaam aan de kook.  Laat ze op een zeer zacht vuurtje sudderen tot ze gaar zijn.  De kooktijd varieert in functie van de ouderdom van de bonen, maar reken minstens op één uur.  Anderhalf uur is nog normaal, maar meer dan 2 uur betekent dat de bonen eigenlijk al te oud waren. De bonen moeten gaar zijn, maar mogen niet uit elkaar vallen. Al dente is hier geen optie, ze moeten wel zacht zijn  Pas als de bonen bijna gaar zijn (ongeveer een kwartier voor het einde) mag er een koffielepeltje zout bij.

Ingrediënten voor de salade

 • gekookte witte bonen
 • 200 gram tonijn uit blik of bokaal, bij voorkeur ventresca, opgelegd in olijfolie
 • 3 eetlepels extra vergine olijfolie, van de beste kwaliteit
 • 1 kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
Giet de gekookte bonen af, en roer er onmiddellijk de olijfolie door.  De warmte van de bonen zorgt ervoor dat alle smaken van de olijfolie maximaal worden opgenomen. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.  Laat de tonijn uitlekken en haal deze met een vork uit elkaar.  Meng onder de bonen en voeg de uiringen toe.  Laat afkoelen tot op kamertemperatuur en serveer.  De salade kan enkele uren op voorhand gemaakt worden, maar bewaar hem niet in de koelkast.

De salade kan geserveerd worden als onderdeel van een antipasto misto, of als een lunchgerecht.  Geef er een frisse, droge witte wijn bij (bv. een Montecarlo).

Posted in antipasto, Recepten.

Tagged with , , .


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Continuing the Discussion

 1. Florentijnse boontjes… | Ministerie van Eten en Drinken linked to this post on februari 23, 2015

  […] gebruikte men Giantiflessen, tegenwoordig zijn er speciale kookflessen op de markt. Kijk even op de site van Cucinone voor een afbeelding van zo’n speciale fles en pik meteen een bonenrecept met tonijnvis […]



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.