Skip to content


Spaghetti con fave e guanciale – Spaghetti met tuinbonen en spek

Tuinbonen (ook wel labbonen genoemd) zijn enorm populair in Rome en omgeving. Vroeg op het seizoen, wanneer ze nog mals en klein zijn, worden ze vaak geserveerd met stukjes pecorino kaas, en ook een stukje salami smaakt er uitstekend bij. De tuinboontjes worden uit de peul gewipt, eventjes in goede olijfolie gedoopt die met zwarte peper op smaak is gebracht en dan opgepeuzeld: fave crude con olio e pepe nero. Goed brood en een glas rode wijn maken er een perfecte snack van op een zonnige lentedag. Als ze ouder worden komt er een lichtgroen velletje rond, dat een beetje bitter smaakt. Uiteindelijk komt er een zwart puntje: de testa nera.  In Italië begint het seizoen al in maart, en op 6 mei is de pret eraf: A San Nicola ogni fava diventa testa nera.

Tuinbonen worden ook vaak verwerkt in warme gerechten, zoals spaghetti con fave e guanciale.

Ingrediënten

 • 250 gram verse tuinbonen, gedopt gewicht
 • 400 gram spaghetti
 •  twee eetlepels olijfolie
 • 1 uitje, fijngesnipperd
 • 150 gram guanciale (gerookt kinnebakspek) of pancetta
 • 1/2 glas witte wijn
 • verse tijmblaadjes
 • 50 gram geraspte pecorino kaas
 
De gedopte tuinbonen blancheren in gezouten water. De spaghetti koken in ruim gezouten water.
Fruit ondertussen het spek en de ui in een pan met olijfolie, laat mooi goudbruin worden, en giet er dan de wijn bij. Laat even inkoken, en voeg dan de spaghetti en de tuinbonen toe, roer goed om, breng op smaak met de tijm, peper en (weinig) zout.  Bestrooi met de geraspte pecorino kaas, en serveer onmiddellijk.
 
Wijntip: een droge witte wijn, bijvoorbeeld Verdicchio dei Castelli di Jesi
 
Photo credits: Il maiale ubriaco
 
 

Posted in pasta, primi, Recepten.

Tagged with , , .


3 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Evelyne says

  Hmmm! J’ai mangé des yeux et c’était délicieux! merci!
  Evelyne et bébé

 2. cucinone says

  Dit oude gerecht heet ‘ncapriata en wordt in Puglia bereid met catalogna puntarelle. De bonenpuree op zich heet macco, en kan effectief met allerlei andere ingrediënten worden aangevuld.
  Probeer ook eens een risotto met tuinbonen en brandnetels: super!

 3. Foodstyling says

  Enkele dagen geleden heb ik ook een recept met tuinbonen geplaatst op mijn blog. Het recept is gebaseerd op een een oud recept uit Puglia, maar wordt daar gemaakt met droge bonen en gegeten met wilde chicorei. Dit is de link : http://www.foodstyling.be/blog/index.php?2008/04/23/94-puree-van-tuinbonen-met-grijze-garnalen

  Groetjes,Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.