Skip to content


Ristorante La Mora

Tijdens een recent bezoek aan Toscana, had ik een lang uitgesteld bezoek ingepland aan Ristorante La Mora, in Ponte a Moriano, enkele kilometers buiten Lucca.

De geschiedenis van La Mora gaat een hele tijd terug (naar 1867), en de huidige eigenaar, Sauro Brunicardi, heeft zich toegelegd op de traditionele keuken van Lucca en omgeving.  Het restaurant kan bogen op één Michelinster.

De kaart leest als een klassiek kookboek van de regio: zuppa alla frantoiana, garmugia lucchese, farinata garfagnina en pancotto al pomodoro bij de soepen, en verder crostini di rigaglie al vinsanto, tordelli, tacconi, castagnaccio, buccellato enzovoort.

De lunch zag er als volgt uit:

  • Budino di peperone dolce: een budino is letterlijk een puddinkje, vaak gemaakt met ricotta of chocolade en eierdooier. Deze budino van gele paprika’s was vederlicht, en smolt op de tong.
  • Gran farro is een soep van bonen en farro.  De bonen worden gekookt en gemixt, en in de resulterende soep wordt de farro gaargekookt.  Klinkt niet echt appetijtelijk maar het resultaat is echt fantastisch.  De soep wordt aan tafel steeds afgewerkt met een straaltje olijfolie, en een beetje versgemalen peper.  Uit een brede waaier van diverse olijfoliën werd me spontaan de uitzonderlijke Fubbiano aangereikt. Het recept en meer info over farro volgt in een andere post.
  • Il lombatino di maiale senese was een uitstekend stukje varkensgebraad, afkomstig van het cinta senese varkensras, vergezeld van in de oven geroosterde aardappeltjes, en snijbietblaadjes.


Hierbij dronk ik een uitstekend half flesje Chianti Classico DOCG Pèppoli van Antinori van het jaar 2005.  De wijnkaart is indrukwekkend met meer dan 500 etiketten, en de cantina bevindt zich in een apart gebouw aan de overkant van de straat.  De prijzen zijn meer dan redelijk: 3€ voor een glas huiswijn, en de flessen beginnen ergens vanaf 20€.  Maar 2.500€ uitgeven voor een fles is ook geen probleem.

De maaltijd werd afgesloten met een koffie die vergezeld ging van een selectie lekkere koekjes.

De rekening voor deze maaltijd, inclusief een fles water, kwam op 43€.  Indien ik ook een dessert had genomen had dit precies 50€ geweest.  Duur? Naar Toscaanse normen niet goedkoop, maar rekening houdend met de uitstekende kwaliteit van het eten, de lekkere wijn en de onberispelijke bediening een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Een aanrader dus.

Ristorante LA MORA

Via di Sesto di Moriano, 1748
Ponte a Moriano (Lucca)
tel. +39 0583 406402

Posted in Restaurants.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.