Skip to content


Pasta in brodo

Pasta in brodo (pasta in bouillon) is de tegenhanger van pastasciutta (pasta met een saus).  De pasta in brodo categorie is buiten Italië veel minder bekend.  Een beetje pasta toevoegen aan een soep, totdaaraantoe (lettertjes in minestrone bijvoorbeeld), maar bouillon met daarin alleen maar pasta?

Nochtans is dit “comfort food” van de bovenste plank; een zelfgemaakte bouillon, met daarin wat pasta, en afgewerkt met geraspte Parmigiano-Reggiano is een echte delicatesse en bovendien moeiteloos te bereiden.  Essentieel is wel een goede, zelfgemaakte bouillon. Dit kan zowel een vlees- als een kippebouillon zijn, naargelang de voorkeur.

De pasta wordt meestal gekookt in de bouillon, alhoewel soms wordt aangeraden om de pasta apart te koken in water, en dan pas aan de bouillon toevoegen.  Indien je de pasta in de bouillon kookt wordt deze wel een beetje troebel door het zetmeel dat de pasta vrijgeeft, maar voor de smaak is dit niet hinderlijk.

Als pasta zijn er verschillende mogelijkheden:

  • pasta per minestre of pastina: gedroogde, korte, kleine pasta is in alle mogelijke vormen beschikbaar; heel bekend zijn natuurlijk de alfabetini (lettertjes), maar je hebt ook nog quadrucciditalini, stelline, orzi, risoni, semi di melone, anellini, farfalline, funghetti, conchigliette, enzovoort;
  • een tweede optie is pasta ripiena, gevulde pasta, zoals tortellini of cappelletti. Deze hoef je niet absoluut zelf te maken omdat er ondertussen redelijk goede kwaliteit te verkrijgen is in de versafdeling (bijvoorbeeld Bertagni). In Emilia-Romagna is tortellini in brodo een feestmaaltijd;
  • ook heel dunne vormen van spaghetti worden soms gebruikt, zoals cappelli d’angelo, en taglierini;
  • tenslotte kun je ook verse, zelfgemaakte pasta gebruiken.  Hiervoor worden dan wel simpele vormen aangehouden, zoals quadrucci, of maltagliati (letterlijk “slecht gesneden”).

We geven hier het recept voor quadrucci in brodo. Als je tijd hebt maak je dit met verse pasta.  De pastavellen worden in kleine vierkantjes gesneden van ongeveer 1 centimeter, en dat zijn de quadrucci. Omdat verse pasta een hele tijd kan bewaard worden, kun je quadrucci ruim op voorhand klaarmaken.  Je kan dit uiteraard ook met één van de hierboven genoemde pastasoorten maken.

Ook de bouillon kan eventueel vooraf gemaakt en in de diepvries bewaard worden.

Ingrediënten

Breng de bouillon aan de kook, en kook hierin de quadrucci in enkele minuten beetgaar. Schep uit in diepe borden en strooi er naar smaak de geraspte kaas over.

Posted in klassiekers, pasta, primi, Recepten.

Tagged with , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.