Skip to content


Spezzatino di maiale con cannellini e taggiasche – Stoofpotje van varkensvlees met witte bonen en olijven

maiale.jpg

Een spezzatino is een ragout-achtig gerecht, een stoofpotje, in dit geval van varken.  Het zachte, malse vlees, wordt aangevuld met de aardse smaak van de bonen, en opgepept met de taggiasche olijven.  Het is belangrijk dat je olijven gebruikt die werden opgelegd in salamoia, pekel.  De tomaat compenseert dan weer de zoutheid van de olijven.

Ingrediënten

 • 500 gram varkensstoofvlees
 • 200 gram gekookte cannellini bonen
 • 100 gram taggiasche olijven, met pit
 • 200 gram kerstomaatjes
 • 1 dl rode wijn
 • 1 knoflookteentje
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 laurierblad
 • 3 dl bouillon
 • gehakte bladpeterselie
 • 3 eetlepels olijfolie
 • peper en zout

Het vlees rondom aanbraden in de olijfolie.  Overgieten met de wijn en laten inkoken.  Dan het knoflookteentje, de rozemarijn, het laurierblaadje en de bouillon toevoegen, en 1 uur zachtjes laten sudderen.  De kerstomaatjes in 2 snijden, toevoegen aan het stoofpotje en nog 15 minuten laten sudderen.  De saus binden, de bonen en de olijven toevoegen, en deze even laten doorwarmen.  Afwerken met de peterselie en serveren.

Opmerkingen:

 • de kerstomaatjes kunnen in de winter probleemloos vervangen worden door in stukjes gesneden geconserveerde tomaten;
 • cannellini uit blik zijn niet echt een optie.  Kook deze zelf: zet gedroogde bonen een nacht in de week.  Giet ze af, zet ze opnieuw onder mineraalwater en breng aan de kook met een knoflookteentje, enkele blaadjes salie en een lepel olijfolie.  Laat ongeveer 1 uurtje sudderen en breng ze dan pas op smaak met peper en zout;
 • lekker met gekookte aardappelen of brood.

Posted in carne, Recepten, secondi.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.