Skip to content


Colazione pasquale – Paasmenu

Om een idee te geven hoe een paasmaaltijd er in Italië kan uitzien, heb ik een willekeurig paasmenu van het internet geplukt.   Wat onmiddellijk opvalt is dat er drie belangrijke ingrediënten zijn: eieren, lam en primeurgroenten.  In één van de gerechten worden de drie zelfs gecombineerd: een frittata (eieren) met mentastro (munt) en coratella (de ingewanden van het lam).  De uova benedette zijn letterlijk “gezegende eieren”, uit de periode dat de priester nog naar de boerderijen ging om er de woning en de eieren te zegenen.  Het huis werd voordien grondig gereinigd, de voorjaarsschoonmaak.
6f35_1.JPG
Pizza pasquale is een misleidende benaming voor een hartig brood waar meestal veel kaas wordt onder verwerkt, en die ook wel bekend staat onder de meer toepasselijke naam torta pasquale. Het past uitstekend bij Italiaanse charcuterie, die ook op het menu staat, en met het mes wordt gesneden.
Bij de antipasto komt er een consommé van kapoen op tafel, met gepocheerde eieren en truffel, en als primo gevulde pasta met pecorinokaas, tuinbonen, zwezeriken en foie gras. Als hoofdgerecht komen er drie variaties van lam op tafel: geroosterde lamsbout, fricassée van de schouder, en gefrituurde koteletjes, waarbij artisjokken worden geserveerd “op z’n joods”, een typische bereidingswijze uit Rome.
Als dessert kan er alleen maar een colomba op tafel komen, een gebak in de vorm van een duif.
Buona Pasqua

colomba_pasqua_large3.jpg

Colazione Pasquale

Aperitivo in piedi

  • Salumi al coltello
  • Pizza di Pasqua e uova benedette
  • Frittatina al mentastro e coratella di agnello

Antipasto
Ristretto di brodo di cappone con pasta reale e uovo poche al tartufo nero marzolino
Primo
Cappelletti di pecorino al sugo d’arrosto con cuori di fave, animelle e foie gras
Secondo
“Variazione di Agnello”: Coscia arrosto, spalla in fricassea e costolette fritte con carciofi alla giudea
Dolce
Colombina con pinoccata ghiacciata salsa alle arance amare e spuma calda di zabaglione

Caffé e piccola pasticceria.

Posted in menu.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.