Skip to content


Agnello in fricassea – Lamsfricassée

In het paasmenu zagen we dat er drie gerechten met lam op tafel kwamen: de geroosterde lamsbout, gefrituurde koteletjes en een fricassée van de schouder. Hier het gerecht voor de fricassée: een relatief eenvoudig stoofpotje, dat voor de binding van de saus beroep doet op eieren, en dat wordt afgewerkt met citroensap. Doordat er geen roux of room wordt gebruikt, is dit een verassend licht gerecht. Traditioneel worden hier altijd artisjokken bij geserveerd (carciofi alla giudia).
Ingrediënten

 • 1 kilogram lamsstoofvlees van de schouder
 • 2 teentjes knoflook, gehakt
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 eetlepel bloem
 • 2 dl droge witte wijn
 • 2 dl lamsbouillon
 • 2 eieren
 • sap van 1 citroen
 • gehakte bladpeterselie
 • peper en zout

Fruit de ui en de knoflook zachtjes gedurende een 10-tal minuten in de olijfolie.  Laat ze zacht worden, maar niet bruin.  Vog de lamsstukjes toe en bruin deze rondom aan. Kruid flink met peper en zout.  Voeg de bloem toe, en laat deze enkele minuutjes meebakken.  Roer goed.  Voeg de wijn toe,  en breng deze aan de kook.  Laat eventjes koken zodat de alcohol kan verdampen.  Voeg de bouillon toe en het rozemarijntakje, roer nog een keer en doe het deksel op de pan.  Verlaag het vuur en laat gedurende 1 uur sudderen, of tot het vlees zeer zacht is.  Voeg eventueel af en toe nog wat bouillon toe.  Als het vlees mals is, haal dan de pot van het vuur, en laat lichtjes afkoelen.  Klop de eieren los met het citroensap.  Voeg het warme (maar niet kokende!) vocht van de stoofpot bij de eieren, en roer goed.  Doe het mengsel dan terug bij het vlees en roer goed door mekaar.  De warmte van het vlees zorgt ervoor dat er een binding ontstaat, maar let op dat het geen roerei wordt.  Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout, en voeg wat gehakte bladpeterselie toe.

Wijntip: een Rosso Lazio IGT bv. Vigna del Vassallo

Posted in carne, Recepten, secondi.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.