Skip to content


Minestra di pomodori pelati – Tomatensoep

tomaat.jpg

Het heeft een hele tijd geduurd vooraleer de tomaat wijdverspreid gebruikt werd: in de zestiende eeuw geïntroduceerd in Europa, en pas twee eeuwen later aanvaard in de keuken.

Geen enkele keuken heeft een grotere band met de tomaat dan de Italiaanse, en ze wordt dan ook op grote schaal verbouwd en verwerkt.  Zowel rauw, gedroogd en gekookt, of als concentraat zijn de toepassingen schier eindeloos.  Wat zou pasta zijn zonder de tomatensaus?

Maar wat blijkt?  De Italiaanse keuken heeft geen affiniteit met een warme tomatensoep. Soepen worden geassocieerd met winter, en dan zijn er geen verse tomaten.  Zomerse koude soepen zijn er wel, zoals pappa al pomodoro of fresella, beide broodsoepen.  En ook in minestrone vind je meestal tomaten, maar het blijft altijd in eerste instantie een groentensoep, en enkel in de zomer worden er tomaten toegevoegd.

Onderstaande soep is specifiek  ontworpen om gemaakt te worden met tomaten uit blik, waardoor ze het hele jaar kan gemaakt worden.  De blender zorgt voor een superzachte, romige consistentie.

Ingrediënten

  • 200 gram odori, bestaande uit selder, ui en wortel in gelijke hoeveelheden
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • snuifje gedroogde oregano
  • 70 gram tomatenconcentraat
  • 800 gram tomaten uit blik (bij voorkeur San Marzano DOP)
  • peper en zout
  • 1 liter rundsbouillon (of water met 2 blokjes)
  • gesnipperde bladpeterselie, of reepjes verse basilicum ter afwerking (optioneel)

De odori en het knoflookteentje gedurende 10 minuten aanzweten in olijfolie.  Tomatenconcentraat toevoegen, goed roeren en enkele minuutjes laten sudderen.  De tomaten in stukjes doen en met hun sap toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout en de bouillon toevoegen. Aan de kook brengen en 30 minuten zachtjes laten koken.  Dan de soep pureren in een blender.  Eventueel kan je een beetje verse kruiden toevoegen.

Posted in primi, Recepten.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.