Skip to content


Bresaola con rucola e scaglie di parmigiano – Bresaola vlees met rucola en parmezaanse kaas

bresaola.jpg

Photo credit: Sara Maternini

De combinatie rucola, rundsvlees en parmezaanse kaas is zo populair geworden dat het bijna een taboe is om het nog op tafel te zetten.  Ten onrechte, want het is een wel zeer geslaagd trio.  Het rundsvlees komt in verschillende vormen voor: geroosterd als een tagliata, rauw als carpaccio, of zoals hier, gedroogd onder de vorm van bresaola.

Originele bresaola is afkomstig uit het noorden van Lombardia, meer bepaald de Valtellina vallei in de provincie Sondrio.  Het rundsvlees wordt volledig van alle vet ontdaan, dan gezouten en gedroogd.  Het volledige productieproces kun je hier  vinden.

De Bresaola della Valtellina heeft een I.G.P. (Indicazione Geografica Protetta) erkenning.  Hierbij moet minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia toegeschreven kunnen worden aan de geografische oorsprong. Verder kan dit product een bepaalde faam genieten binnen een afgebakend geografisch gebied.

Het feit dat bresaola overwegend gemaakt wordt van het vlees van de zeboe, dat wordt geïmporteerd uit Brazilië is geen beletsel voor deze erkenning.  “Made in Italy” moet je in dit geval letterlijk opnemen: geproduceerd volgens de traditie in Italië, zonder garantie vanwaar de ingrediënten afkomstig zijn.

Het consortium heeft overigens een mooi receptenboekje samengesteld, dat je hier kan raadplegen.

Ingrediënten

  • 60 gram rucola, taaie steeltjes verwijderd, gewassen en gedroogd;
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 16 flinterdunne plakken Bresaola della Valtellina(ongeveer 150 gram)
  • stuk Parmigiano-Reggiano van circa 50 gram
  • 1 citroen, in 4 partjes gesneden
  • peper en zout

Meng de rucola met de olijfolie, en strooi er een beetje zout over.  Schik de plakjes bresaola op een grote dienschaal en leg de rucola in het midden.  Schaaf de kaas met een dunschiller, en strooi over de rucola en bresaola.  Maal er een beetje peper over en dien onmiddellijk op.  Geef er de partjes citroen en extra olijfolie bij.

Serveer als onderdeel van een antipasto misto, of als een eenvoudig zomers lunchgerecht.

Posted in antipasto, Produkten, Recepten.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.