Skip to content


Zuppa di lenticchie – linzensoep

lenticchie1.jpg

Naar jaarlijkse gewoonte vindt van 12 tot 19 januari weer de Week van de Soep plaats.  Op de website vind je flink wat soeprecepten, behalve die van de favoriete soep van de Belgen: tomatensoep met balletjes.

Hierbij onze bijdrage, een eenvoudige linzensoep.  Linzen behoren tot de oudste peulvruchten.  Ze zijn goedkoop, hebben een hoge voedingswaarde en zijn makkelijk verteerbaar. 

Gedroogde linzen moeten altijd goed afgespoeld worden onder koud water.  Over de noodzaak om linzen te weken, zijn er verschillende meningen.  8 tot 12 uur weken vermindert de kooktijd aanzienlijk, maar neemt ook wat smaak weg.  Gebruik bij voorkeur linzen van Castelluccio di Norcia.  Deze zijn bijzonder smakelijk, moeten niet geweekt worden, en zijn gaar in 20 minuten.

Ingrediënten

 • 250 gr gedroogde linzen, afgespoeld
 • 2 el olijfolie
 • 100 gram spekblokjes
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
 • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
 • 2 wortels, in blokjes gesneden
 • blaadjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 tomaten uit blik, fijngehakt
 • 1,5 l groentebouillon
 • zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olijfolie in een pot en bak de spekblokjes gedurende 5 minuten. Voeg de ui, knoflook, bleekselderij, wortel, laurierblaadjes en rozemarijn toe en laat de groenten in 5 minuten een beetje zacht worden. Kruid met peper en zout en voeg de tomaten, de linzen en de bouillon toe. Breng de soep aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep zacht koken tot de linzen goed gaar zijn. Proef regelmatig. Verwijder de laurierblaadjes, en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.  Opdienen met een stuk geroosterd brood per persoon, eventueel ingewreven met een teentje knoflook.

Photo credits: EnzaPosted in primi, Recepten.

Tagged with , , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.