Skip to content


Risotto allo zafferano con le cozze – Saffraanrisotto met mosselen

p9240483.jpg

Rijst en saffraan vormen steeds een mooie combinatie: denk maar aan risotto alle milanese maar ook aan paellaSaffraan bestaat uit de stempels van een soort krokus.  100 gram saffraan bevat 13.000 stempels, en één krokus heeft 3 stempels.  Bovendien wordt dit alles met de hand geoogst, dus het is normaal dat dit een zeer dure specerij is.  Koop echte saffraandraadjes, en laat u niet verleiden door goedkope poederproducten (meestal vermengd met kurkuma en andere delen van de plant).  Vanuit Aquila in Italië komt nog steeds prachtige saffraan.

In dit recept wordt de rijst en de saffraan gecombineerd met mosselen, met een prachtige kleur en smaak als resultaat. Bovendien is het recept redelijk makkelijk en snel te bereiden.

Ingrediënten

  • 1 kilogram mosselen
  • odori (ui, selder, peterselie, tijm en knoflookteentje)
  • 2 dl droge witte wijn
  • 300 gram Carnaroli rijst (of Vialone Nano)
  • 1 klein uitje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 dl visfond
  • peper en zout
  • 10-tal draadjes saffraan
  • 3 eetlepels platte peterselie, gehakt

Bereid de mosselen op de klassieke manier, met de odori en een glaasje witte wijn.   De mosselen uit hun schelp halen, en bewaren in een kom.  Het kookvocht zeven en bij de visfond voegen.  Visfond en mosselvocht opwarmen en de saffraandraadjes toevoegen.  De ui aanfruiten in de olijfolie.  Voeg de rijst toe en laat enkele minuutjes bakken (tostatura).   Voeg de resterende wijn toe, en roer tot deze volledig is opgenomen.  Voeg dan 7 dl hete bouillon toe, roer één keer, en laat dan 15 minuten sudderen.  Proef of de rijst beetgaar is, en breng op smaak met peper en zout.  Zo niet nog even op het vuur laten, en eventueel een beetje bouillon toevoegen.  Voeg dan de mosselen en de peterselie toe.  Afgedekt een minuutje laten staan en dan onmiddellijk serveren in diepe borden. Drink er een droge witte wijn bij.

Posted in primi, Recepten, risotto.

Tagged with , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.