Skip to content


Nieuwe etiketten voor Italiaanse olijfolie

oliva.jpg

Sinds 17 januari 2008 zijn Italiaanse fabrikanten van olijfolie verplicht om op hun etiket te vermelden waar de olijven vandaan komen waarmee de olie werd gemaakt.  Hoezo, Italië natuurlijk, denk je dan.  Fout, want meer dan de helft van de “Italiaanse” olijfolie wordt gemaakt met geïmporteerde olijven (voornamelijk uit Spanje, Griekenland en Tunesië).

Dus vanaf nu zul je op het etiket zien of de olie wel echt “Made in Italy” is.  Absoluut een goede zaak, maar zijn we er nu? Nog niet, want bijvoorbeeld de zuurtegraad (die vaak als kwaliteitsmeter wordt beschouwd voor de olijfolie) moet niet vermeld worden.  En bovendien is er nog geen wetgeving die het verlagen van de zuurtegraad door middel van natriumhydroxide verbiedt (een veel voorkomende praktijk om olijfolie op te krikken tot extra vergine, en daardoor de prijs flink omhoog te krijgen).

Koop daarom olijfolie altijd van een betrouwbare bron, en wees bereid hier voor te betalen.  Het DOP symbool (Denominazione d’Origine Protetta) is eveneens een goede indicatie.

dop.gif

Posted in Cucinone.

Tagged with .


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. dsalmacija moja inspiracija says

    prima initiatief…bij ons in kroatie…is dit ook problem…vermenging van italianseolijfolie met kroatische…hopelijk wordt het en EU wetgeving…

  2. Willem says

    Mmm daar gaat mijn gedachte dat ‘extra vergine, prodotto d’Italia’ goed is. Maar moet inderdaad wel zeggen dat een goede olie vinden een kwestie is van uitproberen.

    Maar wat is een betrouwbare bron en hoe vind je die? Misschien tijd om een lijstje aan te leggen? Twee die ik lekker vind: primoljo te koop bij de makro en novello van casa rinaldi te koop bij de sligro (7E / 500 ml) Al heeft de laatste een wat scherpe nasmaak.

    Het viel me trouwens al op dat al de drie Griekse olijfolien allemaal een zuurtegraad vermelden maar geen van de Italiaanse.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.