Skip to content


Bucatini alla carbonara

lazio_spaghetti_alla_carbonara1.jpg

Ter gelegenheid van de ‘International day of Italian Cuisines’ werd in 2008 wereldwijd door Italiaanse koks deze klassieker op het menu gezet.  Het gerecht werd uitgekozen omdat het maar al te vaak in een verbasterde vorm op tafel komt (met room, witte wijn, met zalm in plaats van guanciale, en ga zo maar door).  Een uitstekende gelegenheid om hier alvast het originele recept op te nemen, dat afkomstig is uit Lazio.  Traditioneel wordt als pastavorm bucatini gebruikt, een holle pastavorm, die in het dialect perciatelli wordt genoemd.

bucatinicloseup.jpg

Ingrediënten

 • 300 gram bucatini
 • 150 gram guanciale (of pancetta), in blokjes gesneden
 • 2 eieren
 • 30 gram Parmigiano-Reggiano of Grana Padano
 • 30 gram Pecorino Romano
 • zwarte peper en zout

De eieren loskloppen en er de kaas en zwarte peper doorroeren.  De guanciale zachtjes bakken in een pan gedurende een vijftal minuten – niet krokant laten worden (als de guanciale vet genoeg is moet er geen olie toegevoegd worden, zoniet een eetlepel olijfolie toevoegen).  De pasta al dente koken in gezouten water, afgieten en met veel aanhangend water bij de guanciale in de pan doen.  Van het vuur nemen, het kaas-eiermengsel erdoor roeren en in een voorverwarmde schaal doen.  Nog een beetje extra zwarte peper toevoegen en onmiddellijk serveren. Extra geraspte kaas is overbodig.

Opmerkingen:

 • Nooit room toevoegen aan een carbonara;
 • Zorg dat de eieren niet te warm worden, of je krijgt pasta met roerei;
 • Soms wordt een combinatie gebruikt van hele eieren en eierdooiers;
 • In plaats van bucatini kun je ook spaghetti gebruiken

Wijntip: traditioneel een witte wijn zoals een Frascati (Lazio), een Vermentino (Liguria of Sardegna) of een Verdicchio uit de Marche; maar ook een rode wijn zoals bv. Nebbiolo delle Langhe, of een Barbera d’Asti zou moeten kunnen.

Posted in klassiekers, pasta, primi, Recepten.

Tagged with , , , , .


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Paul says

  OH… That looks SOOOOO good!!! Good job.. I’m sure you enjoyed it.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.