Skip to content


Kookboeken

Mijn collectie kookboeken blijft nog steeds toenemen.  Jaren geleden had ik al beslist om me te beperken tot de Italiaanse keuken, maar dan nog…  Het aanbod is overweldigend, en vaak kan ik de verleiding niet weerstaan.  Kookboeken zijn immers uitgegroeid tot veel meer dan een collectie recepten: uitvoerige beschrijving van de ingrediënten, prachtige foto’s, verhalen, achtergrond, wijnen, kortom alles wat het recept in zijn context kan plaatsen, wordt er bijgehaald.  En dat is maar goed ook, want een recept alleen spreekt niet altijd tot de verbeelding.

Deze evolutie betekent overigens niet dat alle kookboeken kwalitatief goed zijn, integendeel.  Maar al te vaak zijn de recepten gekopieerd van andere kookboeken, en dezelfde (foute) verhalen komen steeds terug: Marco Polo bracht de pasta mee uit China, de Franse keuken heeft alles te danken aan Catherina de Medici enzovoort.  Verder heb je nog het vertaalprobleem: niet iedere vertaler is culinair onderlegd.  Zo wordt farro nog steevast vertaald als spelt, hetgeen fout is.

En dan zijn er nog de recepten: ingrediënten worden vermeld, maar komen niet terug in het recept, of andersom; verkeerde hoeveelheden, temperaturen, bereidingstijden, je kunt het zo gek niet bedenken of het gaat wel eens fout, drukfouten, zetduivels…

Om jullie een idee te geven wat er in mijn boekenkast staat, heb ik al mijn engelstalige boeken verzameld in een online bibliotheek cum shop.  De boeken zijn geordend op categorie, en er is een beschrijving van de boeken.  Dit wordt mogelijk gemaakt en ondersteund door Amazon, hetgeen betekent dat je de boeken ook effectief kunt kopen als je dat wil.  Alle boeken van mijn persoonlijke  commentaar voorzien is nog steeds mijn ambitie, maar of dit ooit zal lukken is maar de vraag.  Voortaan zal ik wel alle nieuwe boeken die ik koop, individueel van commentaar voorzien, en ze opnemen in de bibiliotheek.

Posted in Boeken.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.