Skip to content


Zuppa di borlotti – Bonensoep uit Siena

Het is nu echt wel herfst, en hoog tijd om een paar gerechten boven te halen die passen bij het killere weer.  Deze soep is echt “comfort food”.  Beeld je de reclamefilmpjes of Nest fotoreportages in van vrolijke gezinnen die met hun kinderen en honden na een lange herfstwandeling terug thuis komen en dan natuurlijk rond de open haard gaan zitten.  Geen pompoensoep voor mij, maar wel deze bonensoep, die gemaakt wordt met gedroogde borlottibonen.  Deze kun je eventueel vervangen door de uitstekende Spaanse alubia pinta uit de provincie Leon.

Ingrediënten (voor 8 personen)

voor de bonen:

 • 500 gram gedroogde borlottibonen (bij voorkeur de Vigevano variëteit)
 • een grof gehakte ui
 • 2 knoflookteentjes, schilletje verwijderd
 • enkele salieblaadjes
 • 2 eetlepels olijfolie

voor de soep:

 • 3 takken selder
 • 2 rode uien
 • 4 wortelen
 • 100 gram pancetta
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 1 liter goede bouillon

afwerking:

 • 1 snede geroosterd brood per persoon
 • olijfolie
 • voorjaarsuitjes

Zet de bonen een nacht te weken in ruim water.  Spoel de bonen de volgende dag af onder stromend water.  Doe ze opnieuw in een pot, voeg alle andere ingrediënten toe en genoeg water (anderhalve liter ongeveer), en breng zachtjes aan de kook.  Laat 15 minuten zachtjes sudderen.

De pancetta in blokjes snijden.  De olijfolie verwarmen, en hierin de pancetta een 10 tal minuten aanzweten. Roer af en toe.  Ondertussen de selder, uien en wortelen schoonmaken en in stukjes snijden.  Bij de pancetta doen, en nog een 10 tal minuten laten sudderen.  Voeg dan de bonen toe, samen met hun kookvocht en de bouillon. Voeg peper en zout toe. Laat een uur heel zachtjes sudderen, en proef dan of de bonen gaar zijn.  Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

De soep kan zo geserveerd worden, of eerst door de roerzeef gedraaid worden.  Uitscheppen over een snede geroosterd brood.  Wie wil brengt de soep naar eigen inzicht aan tafel verder op smaak met versgemalen peper en olijfolie. Als er voorjaarsuitjes voorradig zijn, kunnen deze rauw bij de soep gegeven worden.

Posted in primi, Recepten, tuscany.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.