Skip to content


Voedsel en milieu

Blog action day: alle blogs van de wereld werden opgeroepen om vandaag te schrijven over het milieu, ongeacht het onderwerp van hun blog.

En vandaar dus deze post over voedsel en het milieu.  De invloed van voedsel op het milieu is de laatste decennia enorm toegenomen.  Productie is nu meestal grootschalig en industrieel.  Transport van voedsel over lange afstanden, en zelfs intercontinentaal is een vanzelfsprekendheid geworden (iedere hap die de gemiddelde Amerikaan neemt heeft 1500 mijl afgelegd).  De biodiversiteit neemt af (75% of European food product diversity has been lost since 1900; 93% of American food product diversity has been lost in the same time period; 33% of livestock varieties have disappeared or are near disappearing; 30,000 vegetable varieties have become extinct in the last century, and one more is lost every six hours).
En het nieuwste idee: biofuel, ofwel voedsel omzetten in brandstof.  De invloed op voedselzekerheid en prijzen geven niet veel te hopen voor de 25.000 mensen die elke dag van honger sterven, meestal onder de 5 jaar.  Lees dit artikel er eens op na, of de bijdrage in National Geographic.

Er is geen pasklare oplossing voor deze enorme uitdaging, maar er is alvast iets dat we elke dag kunnen doen: eten en koken wat in seizoen is en bij voorkeur van dichtbij komt.  Liever een Belgische peer dan geïmporteerde aardbeien.  En een risotto met spinazie in plaats van asperges uit Peru.  Een boeiend artikel hierover van Food First vind je hier: Going local

En een laatste link: 50 eenvoudige manieren om het milieu te sparen.

Posted in milieu.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.