Skip to content


Gran Duca, il ristorante

Ik ben vandaag voor de eerste keer in restaurant Gran Duca geweest in Antwerpen. Verbluffend gelegen op het zesde verdiep van een gebouw aan de Keyserlei, met zicht op het Centraal Station, de boerentoren en de katedraal is het duidelijk dat Gran Duca andere ambities heeft dan de gemiddelde “italiaan” of pizzeria.

De menukaart was OK maar niet echt inspirerend vond ik.  Tot het krijtbord verscheen: stuk voor stuk aantrekkelijke ideëen, waaruit het maar moeilijk kiezen was.  Uiteindelijk koos ik voor gerechten waaruit het seizoen en mijn voorliefde voor paddestoelen bleek:

risotto ai porcini (risotto met eekhoorntjesbrood): zeer smakelijke bereiding, correct gegaarde rijst, krachtige, smaakvolle bouillon. Hierbij werd geen parmigiano-reggiano geserveerd, en er werd me ook niet gevraagd of ik dit nodig vond.  Nu is dit best wel een moeilijk onderwerp: traditioneel worden de meeste risotti afgewerkt met boter en parmezaan, en wordt er nadien nog extra parmezaan toegevoegd aan de tafel.  Maar, trop is teveel, en soms overheerst de parmezaan het gerecht.  Vooral toegevoegde kaas heeft de neiging zijn stempel te drukken, en andere fijne smaken te onderdrukken.  Dit is minder het geval met in het gerecht verwerkte kaas.  Dus, wat mij betreft was dit absoluut geen minpunt.

pernice (patrijs) met cantharellen: wat een super stukje vlees kan een perfect gebraden patrijs toch zijn!  Sappig, vol van smaak met flink gekruide, kort gebakken cantharellen. Echt top.

Bij de risotto dronk ik een Sauvignon, van Vigne Petrussa, en bij de patrijs een lekkere Chianto classico.

Afsluitend nog een caffé, en geen rekening, want uitgenodigd door een zakenrelatie 🙂

Een aanrader voor wie van verfijning en perfecte bediening houdt.

Posted in Restaurants.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.