Skip to content


Spaghettini con le arselle – Pasta met zaagjes

vongole1.jpg

Ingrediënten

  • 1 kilogram arselle

 telline.jpg

Het correcte Italiaanse woord voor arselle is tellineArselle is dialect, en in Viareggio spreekt men van nicchiTelline zijn niet hetzelfde als vongole (venusschelpen) of vongole verace (tapijtschelpen).  Ik vermoed dat de juiste Nederlandse benaming voor arsella “zaagje” is.  Arselle leven in het zand, in de vloedlijn van de zee.  Ze bevatten dan ook steeds een flinke hoeveelheid zand.  Het is daarom nodig om ze na aankoop een tijd te bewaren in gezouten water.  Onderin de kom leg je een omgedraaid soepbord.  De arselle zullen proberen onder het soepbord te kruipen, en spelen hierbij het zand kwijt.  Spoel ze daarna nog enkele malen grondig onder stromend water.

  • 350 gram spaghettini van de allerbeste, artisanale kwaliteit (ik gebruik altijd Martelli)
  • handvol bladpeterselie
  • 1 knoflookteentje
  • Spaans pepertje/peperoncino: hoeveelheid afhankelijk van de scherpte van het pepertje en persoonlijke smaak; in het gerecht mag er maar een zweem van merkbaar zijn, en het mag absoluut niet pikant zijn. Gebruik bij twijfel steeds te weinig of helemaal niet.
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vergine, bij voorkeur Lucca DOP of een 100% taggiasca van de Riviera Ligure di Ponente)
  • 1 glas droge witte wijn, vanzelfsprekend van een zeer goede kwaliteit

In een grote pan de fijngehakte knoflook 1 minuutje fruiten in de olijfolie.  Het pepertje toevoegen en de arselle.  Met het deksel op de pan 3 minuten laten koken.  Dan de witte wijn toevoegen en nog 5 minuten laten koken.  Ondertussen de spaghettini koken, en afgieten als de pasta nog niet volledig gaar is.  Bij de arselle voegen, en de gehakte bladpeterselie er onder mengen.  Nog een minuutje op het vuur laten tot de pasta volledig al dente is.

Onmiddellijk opdienen.

Posted in pasta, Recepten.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.