Skip to content


Peperoni ripieni – gevulde paprika’s

Ik ontdekte dit recept in het boek Italian Food van Elizabeth David, dat voor het eerst werd uitgegeven in 1954, en een revelatie was.  Er werden immers ingrediënten opgesomd die tot dan toe volledig onbekend waren in Engeland, maar ook in België.

Zo vermeldde zij in dit boek een recept voor gevulde, en in de oven gegaarde paprika’s dat de naam meekreeg “peperoni alla piemontese”.  Geen uitleg waarom “piemontese”, alleen maar een summiere beschrijving van de bereidingswijze.  Ik ben er nog niet in geslaagd om na te gaan of dit een “echt” piemontees streekgerecht is.   Piemonte is weliswaar bekend om zijn gevulde (kleine, pikante) pepertjes, met tonijn of ansjovis, maar David spreekt van pimentos, hetgeen niet noodzakelijk hetzelfde is als de bij ons bekende paprika’s. ((zie ook deze post van La belle auberge))

In ieder geval, ik heb dit recept al vele keren gemaakt met paprika’s en het resultaat is zonder meer uitstekend. Variaties op het thema zijn eindeloos, en ik vermeld er hier drie.

Het principe is altijd hetzelfde:  rode of gele paprika’s worden gewassen, gehalveerd, zaad en zaadlijsten verwijderd, op een ovenschaal gelegd, en dan gevuld.  Daarna worden ze ongeveer 30 à 40 minuten in een warme oven geschoven (ongeveer 180°C).  Meestal worden ze lauwwarm geserveerd.

Hier drie mogelijke vullingen (per paprikahelft):

  • 2 à 3 sneetjes knoflooksnippertjes, 2 gehalveerde kerstomaatjes, een ansjovisfiletje, een lepeltje olijfolie en een beetje zout.
  • een ansjovisfiletje, een zestal ontzoute kappertjes en een lepeltje olijfolie; de laatste 5 minuten een dun sneetje mozzarella toevoegen.
  • een ansjovisfiletje, kappertjes, origano, een lepeltje witte wijn en enkele olijven;

Op smaak brengen met een beetje versgemalen peper, een klein beetje water in de schotel gieten, en in de oven schuiven. Serveren met brood en een koel glas witte wijn.

Posted in antipasto, Boeken, primi, Recepten.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.