Skip to content


Panzanella

Panzanella

Augustus is tomatenmaand: hun smaak is  nu op het hoogtepunt.  Traditioneel is augustus ook een warme maand.  In Toscana is het dus de periode voor panzanella en pappa al pomodoro, twee gerechten die gebaseerd zijn op tomaten en oud brood.  Jawel, oud brood!   In veel dorpen wordt nu nog steeds één keer per week brood geleverd (vroeger gebakken), en ook al is het brood vaak zoutloos, na een week is de versheid er echt van af.  Maar weggooien is zonde, en dus bedacht men een hele resem manieren om dit oud brood toch nog te kunnen gebruiken.  Hier het recept voor panzanella (broodsalade met tomaten):

 • 4 sneden wit brood, enkele dagen oud
 • 2 tomaten
 • 1 ui
 • 5 grote basilicumbladeren
 • 1/2 knoflookteentje
 • 1 eetlepel wijnazijn
 • 5 eetlepels olijfolie
  • Bereiding

  Brood 15 minuten weken in koud water, droogknijpen en in stukjes scheuren.  Tomaten in blokjes snijden en aan het brood toevoegen.  Ajuin, knoflook en basilicum fijnhakken, en ook toevoegen.  Olijfolie en azijn toevoegen, goed mengen en op smaak brengen met peper en zout.  Een tijdje op een koele plaats laten marineren (niet in de koelkast).

  Posted in Recepten.

  Tagged with , , .


  0 Responses

  Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.  Some HTML is OK

  or, reply to this post via trackback.