Skip to content


Ornellaia 1996

Onlangs had ik vrienden op bezoek voor een etentje.  Hoofdgerecht was lamscarré en geroosterde aardappelen met rozemarijn.

Hierbij hoorde een mooie, rode wijn.  En wat lag er nog in de kelder?  Een fles Ornellaia 1996.  Ik had de fles jaren geleden cadeau gekregen van een Italiaanse vriend (Grazie, Maurizio), en had altijd al gewacht op de juiste gelegenheid om ze open te doen.  En ik dacht, waarom nu niet?  Perfect bij het lam, waarschijnlijk mijn beste vrienden op bezoek die ik veel te weinig zie, en binnenkort is de wijn misschien wel over zijn hoogtepunt heen.  Tenslotte is 11 jaar best respectabel voor een Toscaans wijntje.

Hoezo, wijntje?  Wel ja, Ornellaia is een vrij simpele DOC wijn uit het zuiden van Toscane, Bolgheri.  Maar de wijn hoort wel bij de zogenaamde Super Toscani, samen met Sassicaia, Solaia, Tignanello en andere.  Zij lappen de strenge DOC en DOCG regels aan hun  laars en gaan door het leven als simpele “vini da tavola”.  De smaak en de prijs hebben echter niets met tafelwijn te maken.

Ornellaia heeft een Bolgheri DOC Superiore status, en is samengesteld uit 60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 12% Cabernet Franc en 3% Petit verdot, een blend die je zeker niet typisch voor Toscana kan noemen, maar eerder wereldwijnen typeert.

Voor meer info kan je terecht op www.ornellaia.com.

Maar de smaak van mijn fles van 1996 kan je daar niet proeven, en ook niet nalezen.  Het kleine jaar wordt namelijk niet vermeld op hun site.  Was de wijn dan niet lekker?  In tegendeel, fantastisch, lange afdronk, tonnen plezier.  Hier en daar nog wel te vinden, maar reken toch maar op 100€.

Posted in Wijn.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.